Uutuuskirja "Shakki, matti! - joka kodin shakkiopas"

Lähetetty torstaina 10. helmikuuta 2022 klo 08:03

Suuren osan Avainsiirron tehtäväsisällöistäkin tehnyt, shakin seitsenkertainen Suomen mestari ja kansainvälinen mestari, Mika Karttunen on kirjoittanut uuden shakkiteoksen, joka nimensä mukaisesti sopii jokaiseen kotiin. Katso tästä kirjan lyhyt videoesittely.

Tukea vähävaraisille shakin harrastamiseen

Lähetetty torstaina 15. heinäkuuta 2021 klo 09:56

Tampereen seudulla toimiva Tammer-Shakki on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa seuratukea Shakkia jokaiselle! -hankkeeseen, joka kohdistuu vähävaraisten ja maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien parantamiseen kerho- ja leiritoiminnan muodossa.

Tuen avulla voi päästä mukaan ilmaiseksi shakkileirille (2.-6.8.) ja/tai syyskauden 2021 shakkikerhotoimintaan.

Tuen piiriin voi hakeutua laittamalla sähköpostiviestiä hankkeen koordinaattorille (Mika Karttunen, karttusmika@gmail.com). Tuella rahoitettuja kerho- ja leiripaikkoja annetaan niitä hakeneille tarveharkinnan jälkeen. Luonnollisesti tätä koskevat yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti ja anonyymisti.

Suomen parhaiden välinen näytösottelu!

Lähetetty perjantaina 25. kesäkuuta 2021 klo 12:39

Lauantaina 3.7. klo 18 alkaen pelataan suomalaisittain merkittävä ja poikkeuksellinen ottelu, kun Suomen ELO-listan ykkönen ja jaettu kakkonen, eli Tomi Nybäck ja Mika Karttunen pelaavat 18 pelin pikashakkiottelun. Ottelua voi seurata Shakkilinnan Twitch-kanavalla.
Samalla kanavalla on tänäänkin 25.6. klo 18.30-20.00 lähetys, kun pelataan suomalaista Megaliigaa.

Mestarin strategiakoulu shakin harrastajille

Lähetetty perjantaina 14. toukokuuta 2021 klo 07:55

Kesäkuussa alkava Mestarin strategiakoulu on tarkoitettu kaikille shakin harrastajille. Lisätietoja voi katsoa juuri julkaistusta videotiedotteesta tai strategiakoulun esitteestä.

Tervetuloa mukaan!

Suomalainen Megaliiga 30.4.

Lähetetty perjantaina 30. huhtikuuta 2021 klo 09:26

Tänään 30.4. on mahdollista taas seurata kilpapelejä ja kuunnella selostusta Shakkilinnan Twitch-kanavalla klo 18.30-20.00. Lähetys on katsottavissa myös jälkikäteen. Lähetys alkaa muutamaa minuuttia aikaisemmin osoitteessa: https://www.twitch.tv/shakkilinna

Titled Tuesday - Mestareiden mittelöitä livenä!

Lähetetty tiistaina 27. huhtikuuta 2021 klo 07:56

Kansainvälinen mestari Mika Karttunen pelaa ja striimaa tänään ensimmäistä kertaan Titled Tuesday -turnauksen, jossa pelaa säännöllisesti maailman huippuja sekä muita vahvoja tittelipelaajia.


Turnaus pelataan klo 20.00-22.15 ja lähetystä voi seurata osoitteesta: https://www.twitch.tv/shakkilinna

Karttunen pelaa, selostaa ja vastailee katsojien kysymyksiin - tervetuloa mukaan seuraamaan, kuinka korkealle Suomen lippu nousee!

Seuraa, kysele & analysoi

Lähetetty lauantaina 17. huhtikuuta 2021 klo 12:23

Tänään 17.4. klo 18 alkaen on luvassa Mika Karttusen vetämä analyysi-ilta. Mukaan voi tulla keskustelemaan siirroista tai ihan vain seuraamaan. Lähetys tulee tähän osoitteeseen: https://www.twitch.tv/shakkilinna
Tervetuloa mukaan!

Seuraa kilpapelejä mestarin selostamana!

Lähetetty perjantaina 16. huhtikuuta 2021 klo 13:37

Tänään perjantaina 16.4. klo 18.30-20.00 voi seurata seurajoukkueiden Megaliigaa, jossa pelaa useita Suomen kärkipelaajia. Kansainvälinen mestari Mika Karttunen livestriimaa turnausta, ja kertoo pelatessaan peli-ideoistaan yms. Voit seurata pelejä ja osallistua keskusteluun osoitteessa: https://www.twitch.tv/shakkilinna

Ennätysyritys ja keskustelua shakista

Lähetetty torstaina 15. huhtikuuta 2021 klo 08:26

Tänään torstaina 15.4. klo 17.30-18.30 on mahdollista seurata Mika Karttusen tehtävänratkaisuennätystä livestriimissä sekä osallistua shakkikeskusteluun striimin chatin kautta. Lähetykseen pääsee tästä linkinstä.

Megaliiga 9.4. klo 18.30-20.00

Lähetetty perjantaina 9. huhtikuuta 2021 klo 15:23

Tänään pelataan seurajoukkueiden Megaliigaa klo 18.30-20.00. Tulkaa seuraamaan livestriimiä turnauksesta! Mika Karttusen tekemä livestriimi näkyy osoitteessa: https://www.twitch.tv/shakkilinna

Kaikille avoin nettishakkiturnaus - Tule mukaan!

Lähetetty maanantaina 29. maaliskuuta 2021 klo 15:43

Pääsiäisenä pe 2.4. järjestetään kaikille avoin nettishakkiturnaus klo 16:00-17:30. Katso muutaman minuutin turnaustiedote tästä linkistä.

Osallistu striimiin tänään 28.3. klo 15-17!

Lähetetty sunnuntaina 28. maaliskuuta 2021 klo 13:10

Tänään moninkertainen Suomen mestari ja kansainvälinen mestari striimaa shakkia klo 15-17. Tervetuloa haastamaan peleihin ja/tai keskustelemaan shakista. Lähetys näkyy osoitteessa: https://www.twitch.tv/shakkilinna

Seuraa shakkistriimejä sunnuntaisin klo 15-17!

Lähetetty torstaina 18. maaliskuuta 2021 klo 07:25

Moninkertainen shakin Suomen mestari ja kansainvälinen mestari Mika Karttunen aloitti viime viikolla striimaamaan shakkia. Lähetyksissä pääsee katsomaan mestarin pelejä ja osallistumaan halutessaan keskusteluun ja pelianalyyseihin. Lähetyksiä voi seurata Shakkilinnan Twitch-kanavalla.

Mestarit vastakkain osa 4

Lähetetty torstaina 25. helmikuuta 2021 klo 11:20

Shakkilinnan mestarit kohtaavat näytösluonteisessa pikashakkiottelussa. Ottelun 4. pelin videot on juuri julkaistu. Idea on, että molemmat mestarit kertovat pelin aikaisia ajatuksiaan toisen kuulematta. Selostukset on kuultavissa yhtä aikaa julkaistuilta videoilta. Alla linkit videoihin.

4.ottelupeli Mika Karttusen sanoin
4.ottelupeli Antti Virtasen sanoin

Mestarit vastakkain osa 3

Lähetetty torstaina 11. helmikuuta 2021 klo 07:53

Shakkilinnan mestarit kohtaavat näytösluonteisessa pikashakkiottelussa. Ottelun 3. pelin videot on juuri julkaistu. Idea on, että molemmat mestarit kertovat pelin aikaisia ajatuksiaan toisen kuulematta. Selostukset on kuultavissa yhtä aikaa julkaistuilta videoilta. Alla linkit videoihin.

3.ottelupeli kansainvälisen mestarin Mika Karttusen selostamana
3.ottelupeli FIDE-mestari Antti Virtasen selostamana.

Mestarit vastakkain osa 2

Lähetetty torstaina 28. tammikuuta 2021 klo 11:17

Shakkilinnan mestarit kohtaavat näytösluonteisessa pikashakkiottelussa. Ottelun 2. pelin videot on juuri julkaistu. Idea on, että molemmat mestarit kertovat pelin aikaisia ajatuksiaan toisen kuulematta. Selostukset on kuultavissa yhtä aikaa julkaistuilta videoilta. Alla linkit selostuksiin.

2.ottelupeli kansainvälisen mestarin Mika Karttusen selostamana
2.ottelupeli FIDE-mestari Antti Virtasen selostamana.

Nettishakkikerho alkaa 3.2.!

Lähetetty keskiviikkona 13. tammikuuta 2021 klo 16:36

7-kertainen Suomen mestari ja kansainvälinen mestari Mika Karttunen toimii nettishakkikerhon opettajana. Katso tästä kerhosta kertova esittelyvideo. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät myös kerhoesitteestä.

Shakin säännöt -video

Lähetetty maanantaina 11. tammikuuta 2021 klo 18:33

Avainsiirron Joulukalenteri

Lähetetty tiistaina 1. joulukuuta 2020 klo 15:10

Se on joulukuu nyt, ja Avainsiirron joulukalenteri on täällä taas.
Joka päivä avautuu uusi jouluaiheinen shakkipulma tai shakkitehtävä. Oikein hyvää joulun odotusta kaikille!

Usein kysytyt kysymykset

Mikä Avainsiirto.fi on?

Avainsiirto.fi on shakin opetussivusto. Sivusto sisältää tehtäviä, joiden avulla käyttäjä oppii shakkipelin säännöt, shakin taktiikkaa ja strategiaa. Sivuston ylläpitäjänä toimii Shakkilinna joka tuottaa myös sivuston tehtäväsisällöt.

Sivuston tehtäviä voi tehdä ilman rekisteröitymistä, mutta tällöin sivusto ei muista mitkä tehtävät käyttäjä on jo tehnyt tai kuinka hyvin hän on niistä suoriutunut. Suosittelemme siis rekisteröitymään sivuston käyttäjäksi!


Mikä on Shakkilinna?

Shakkilinna on Tamperelainen yhtiö, joka järjestää shakkikerhoja koululaisille Pirkanmaalla, tuottaa laadukkaita oppimateriaaleja shakkikerhoille ympäri Suomen ja järjestää erilaisia tapahtumia, kuten koulutuspäiviä shakin opettamisesta kiinnostuneille. Lisäksi Shakkilinnan toimintaan kuuluvat yksityis- ja ryhmävalmennuksien järjestäminen harrastajista mestaritasolle saakka. Shakkilinnan toiminnasta voi lukea enemmän osoitteesta www.shakkilinna.fi


Miten muuten voin opetella shakkia?

Shakkia voi opetella esimerkiksi osallistumalla shakkikerhoon tai -kurssille tai lukemalla shakkikirjallisuutta. Lisätietoa tavoista opetella shakkia löydät Shakkilinnan sivuilta osoitteesta www.shakkilinna.fi sekä Suomen Shakkiliiton sivuilta osoitteesta http://www.shakkiliitto.net/Rekisteröityminen


Miksi minun kannattaa rekisteröityä?

Avainsiirto.fi-sivuston tehtäviä voi tehdä myös ilman rekisteröitymistä. Mutta jos haluat seurata edistymistäsi, kasvattaa vahvuuslukuasi ja vertailla menestystäsi muiden pelaajien tuloksiin, täytyy sinun rekisteröityä Avainsiirto.fi-sivuston käyttäjäksi.

Rekisteröityminen on ilmaista eikä se vie aikaa kuin muutaman minuutin. Rekisteröityäsi voi kirjautua sivustolle henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Sivusto muistaa mitkä tehtävät olet jo tehnyt ja laskee sinulle vahvuuslukua.


Mitä tietoja minulta kysytään rekisteröitymisen yhteydessä?

Rekisteröityessäsi sivustolle sinua pyydetään kertomaan:

  • Etu- ja sukunimesi
  • Asuinpaikkakuntasi
  • Syntymävuotesi
  • Sähköpostiosoitteesi

Ovatko tietoni suojassa ja mihin niitä käytetään?

Käyttäjien yksityisyyttä suojaa Tietosuojaseloste. Tietosuojaselosteessa on kerrottu miten sivuston kautta saatuja henkilötietoja kerätään ja käsitellään. Rekisteröityessäsi Avainsiirto.fi-sivuston käyttäjäksi sinun täytyy hyväksyä sivuston tietosuojaselosteessa mainitut ehdot ja periaatteet.Rekisteröityneet käyttäjät


Miten muutan tai poistan tietoni sivustolta?

Mikäli huomaat että sivustolle tallennetuissa henkilötiedoissasi on virhe tai jos haluat irtisanoa rekisteröitymisesi, ota yhteyttä tietorekisterin ylläpitäjään Shakkilinnaan. Voit esimerkiksi lähettää sähköpostia yhteydenottolomakkeella.


Mitä tehtävien kohdalla näkyvät lukot ovat?

Lukot kertovat tehtävän vaikeusasteen sekä oletko jo suorittanut kyseisen tehtävän.

Lukot kuvaavat vaikeustasoa kyseisen tehtäväpaketin sisällä. Yhden lukon tehtävät ovat helpoimpia ja viiden lukon vaikeimpia.


Vihreä lukko: tehtävä on suoritettu oikein.

Keltainen lukko: olet aloittanut tehtävän mutta sitä ei ole vielä suoritettu oikein.

Punainen lukko: et ole vielä kokeillut tehtävää.Vahvuusluku


Mikä on käyttäjän vahvuusluku?

Käyttäjän vahvuusluku on luku joka kertoo kuinka hyvin käyttäjä, eli sinä, olet onnistunut tehtävien suorittamisessa. Mitä korkeampi vahvuusluku, sitä taitavampi olet!


Mikä on tehtävän vahvuusluku?

Jokaisella tehtävällä on oma vahvuusluku. Mitä vaikeampi tehtävä, sen suurempi vahvuusluku sillä on.


Miten käyttäjän vahvuusluku lasketaan?

Kaikilla käyttäjillä on aluksi sama vahvuusluku eli 0.

Käyttäjän, eli sinun vahvuuslukusi joko kasvaa tai pienenee tehtävän suorittamisen mukaan. Vahvuusluvun muutoksen suuruus riippuu lisäksi tehtävän ja käyttäjän välisestä vahvuuslukuerosta.

Jos voitat, nousee sinun vahvuuslukusi selo-laskukaavan mukaan.

Jos saat tasapelin, nousee/laskee sinun vahvuuslukusi selo-laskukaavan mukaan.

Jos häviät, laskee sinun vahvuuslukusi selo-laskukaavan mukaan.


Oikea vastaus (voitto tehtävästä)

  • Suoritat tehtävän heti oikein, katsomatta vihjettä.

Vihjeen kautta ratkaistu (tasapeli tehtävästä)

  • Katsot ensin vihjeen jonka jälkeen suoritat tehtävän oikein.
  • Suoritat tehtävän ensin väärin (katsomatta vihjettä), mutta väärän vastauksen jälkeen suoritat tehtävän oikein.

Väärä vastaus (häviö tehtävälle)

  • Suoritat tehtävän väärin ainakin kaksi kertaa.
  • Katsot heti vihjeen ja suoritat tehtävän silti väärin.

Arvot

Arvo määräytyvät vahvuusluvun mukaan. Alta näet, mikä vahvuusluku on saavutettava saadakseen kyseisen arvon.

Vahvuusluku

Arvo

0
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1000
1100
1200
1300
1400
1500
1600
1700
1800
1900
2000
2100
2200
2300
2400
2500
2600
2700
2800
2900
3000
3100
3200
3300